sunnuntai 5. heinäkuuta 2015

Sähkösuunnitelma


Sähkösuunnitelma oli pitkälti minun vastuulla, mutta vaimo vaikutti enemmän valaisinten visuaaliseen ilmeeseen. Apeko teki ensimmäisen luonnoksen sähkösuunnitelmasta perustuen Tunturikoivu 140:n peruspohjaan ja vakiosähkökalustukseen. Tuo on periaatteessa ihan looginen lähestymistapa, mutta me tiesimme jo valmiiksi että muutoksia varmasti tulee ja siksi olisikin voinut olla helpompaa ensin kysellä lyhyesti asiakkaan toiveita. Alustava luonnos oli toki hyvä lähtökohta mistä lähdimme kokonaisuutta suunnittelemaan.

Isoin selkeä linja oli, että meidän valaistus toteutetaan kokonaan LEDeillä. Joko LED-valaisimilla, missä LEDit on kiinteästi rungossa tai valaisimella johon on helposti saatavilla LED-lamppuja (GU10 tai E27). Molemmissa on puolensa. Kiinteässä LED-valaisimessa LEDien jäähdytys toimii tehokkaammin, joten niillä ainakin teoriassa pitäisi olla pidempi elinikä, mutta toisaalta niihin ei saa pelkkää lamppua vaihdettua. Normivalaisimeen saa ostettua LED-lampun, joka on myös helppo vaihtaa uuteen, mutta käyttötunteja ei kertyne yhtä paljon. Eri tiloihin sopii parhaiten hieman erilaiset ratkaisut, joten meille tulee kumpaisellakin tavalla toteutettuja ratkaisuja.

Koko talon kattava kotiautomaatioratkaisu sisältäen veden- ja energiankulutuksen seurannan sekä sähköjen hallinnan olisi ollut hyvin mielenkiintoinen vaihtoehto, mutta kattavat järjestelmät ovat kuitenkin vielä hyvin kalliita. Lisäksi en vielä täysin ole ymmärtänyt mitä erityisen kätevää ja älykästä on siinä, että täytyy kaivaa puhelin tai tabletti esiin valojen säätöä varten. Toki tuollaisella järjestelmällä saa monia toimintoja automatisoitua, mikä on ehdottomasti kätevää, mutta silti aika kallista.

Hivenen älyä meidän taloon on tulossa, joskin perinteisemmillä toteutuksilla. Kaikki ulkovalot kytketään hämäräkytkimen taakse, mikä on mielestämme ehdottomasti paras tapa toteuttaa ulkovalojen ohjaus. Lisäksi muutamiin huoneisiin asennetaan katkaisimen paikalle liiketunnistimet helpottamaan arkea ja tuomaan myös säästöä sähkölaskussa.

Sähkösuunnitelman muutoksista tuli aika paljon lisäkustannusta, mutta niillä saamme kodistamme juuri meidän näköisen ja toivottavasti pitkällä tähtäimellä tulee myös säästöä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti