perjantai 3. huhtikuuta 2015

Tontin osto ja raivaus

Kun hankintasopimus oli talopakettitoimittajan kanssa tehty ja lainapaperit pankin kanssa allekirjoitettu, niin vuorossa oli meille varattuna olleen tontin osto maaliskuun puolivälissä.


Tonttimme oli kaupungin omistama ja asemakaava-alueella, joten vuokraaminenkin olisi ollut mahdollista, mutta meille oli alusta asti selvää, että haluamme rakentaa talomme omalle tontille. Tonttien hinnoissa on merkittäviä eroja eri puolella Suomea ja mitä lähemmäs pääkaupunkiseutua mennään, sitä huimempia hinnat ovat. Tonttimme kuuluu kehyskuntien hintatasoon, mikä tekee siitä varsin järkihintaisen ottaen huomioon, että se sijaitsee alle tunnin ajomatkan päässä Helsingin keskustasta ja kävelymatkan päässä tämän kaupungin keskustaan.
Tonttikaupat tehtiin kaupungintalolla ja paikalla oli lisäksemme maankäyttöinsinööri sekä kaupanvahvistaja. Kauppasumman ja lohkomiskulut maksoimme itse verkkopankin kautta ja esitimme sieltä tulostetun kuitin kaupantekotilaisuudessa, joka kesti kokonaisuudessaan maksimissaan 10 minuuttia.
Kiinteistökaupasta tulee maksaa 4% varainsiirtovero, minkä maksun hoidimme itse Verohallinnon ohjeiden mukaisesti. Jos tonttia käytetään lainan vakuutena, tulee siihen hakea kiinnitykset Maanmittauslaitokselta. Olisimme halunneet hakea ne itse, mikä olisi ollut myös kustannustehokkaampi ratkaisu, mutta pankin mukaan se ei ollut mahdollista koska tuo palvelu oli osa rakennuslainaamme ja näin ollen jouduimme tuosta puolittamaan moninkertaisen hinnan.


Seuraavana onkin sitten vuorossa tontin raivaus rakennuskuntoon. Edes omalta tontilta ei saa olemassa olevia puita kaataa ilman lupaa, joten rakennustarkastaja kävi tsekkaamassa tontin puut ja antamassa luvan niiden kaatamiselle. Tontti on vanhaa metsänpohjaa ja isoimmat puut sieltä on kaadettu jo muutama vuosi sitten. Nyt siellä kasvaa lähinnä koivuja sekä pari kuusta ja leppää. Suurin osa puista on melko pieniä ja ne aiomme itse kaataa, mutta muutaman isomman kaatoon tarvitsemme metsurin apua.


Rakentamistapaohjeen mukaan tontilla tulisi olla 1 puu / 200m2 ja olemmekin katsoneet tontin pihan puoleiselta reunalta 5 koivua, jotka jätetään.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti