maanantai 7. maaliskuuta 2016

LED-lamppuja ja -valaisimia


Ennen oli hehkulamppuja, sitten tuli halogeenit ja energiansäästölamput, ja niiden jälkeen LED-lamput. Hehkulamput ja halogeenit on taloudellisia hankkia, mutta kalliita käyttää. Energiansäästölamput on hivenen kalliimpia, mutta käytössä taloudellisia. Ne kuitenkin syttyvät hitaasti täyteen kirkkauteen ja niiden sisältämä elohopea on ympäristölle vaarallista. LEDit on kalliimpia hankkia, mutta käytössä todella energiataloudellisia, ne syttyvät heti täyteen loistoon ja ympäristöystävällisyyskin on kunnossa. Tänä päivänä LED-lamppuja löytyy jo ihan kaikilla mahdollisilla kannoilla, joten periaatteessa kaikenlaiset lamput voi jo LEDeillä korvata. Jopa loisteputket voi korvata LED-putkilta vaikkakaan sellaisia ei meille tullut.

Sähkösuunnitelmaa tehdessä meillä oli heti lähtökohtana, että meille tulee vain LED-lamppuja ja -valaisimia. Valtaosa kodin valaistuksesta toteutettiin LED-paneeleilla, koska ne yksinkertaisesti näyttävät todella hyvältä ja niistä tulee mukavan tasaista valoa tehokkaasti valoa sirottavan maitolasipinnan ansiosta. Vaihtoehtoina on periaatteessa joko paneelirunkoja yleensä GU10-kannalla tai sitten valmiita valaisinmoduuleja. Moduuliin ei saa pelkkää lamppua vaihdettua vaan lampun elinkaaren päässä vaihtoon menee koko paketti, mutta toisaalta moduuli pitäisi kestää huomattavasti pidempään tehokkaamman jäähdytyksen ansiosta. Lisäksi Apekon sähkömuutoskuvastossa oli suoraan vaihtoehtona tuollaiset valmiit LED-paneelit, joten valinta oli lopulta helppo.


Kiinteät valaisimet meille tuli vaatehuoneeseen, tekniseen tilaan, autotalliin sekä varastoon. Niihin valitsimme Enston perusvalaisimet, jotka normaalisti tulevat loistelampulla, mutta me otimme ne E27-kannalla, jolloin niihin löytyy helposti LED-lamput. Suihkuhuoneeseen hankimme itse valaisimen, koska Apekolla ei ollut tarjota mieleistä. Saunaan valitsimme 6-osaisen setin pieniä LEDejä ja päätimme jättää perinteisen saunalampun kokonaan pois. Ennalta hivenen epäröimme, että tuleeko saunasta liian hämärä, mutta lopputulos on oikeastaan ennemmin liian kirkas kuin himmeä.


Makkareissa meillä on ennen ollut perinteisiä kapeakeilaisia spotteja (kulma 36 astetta), jotka eivät yleisvalaistukseen ole optimaalinen ratkaisu. Paljon vaihtoehtoja ei ole tarjolla, mutta löysin juuri passelit lamput 120 asteen avautumiskulmalla ja ne on juuri loistavat huoneen yleisvalaistukseen. Nuo lamput toimivat samalla periaatteella kuin yllä mainitut LED-paneelit eli lampussa on valoa sirottava maitolasi, joka saa aikaan hyvin tasaisen ja leveän valojakauman.

LED-lamppujen suurin ongelma monen kuluttajan silmissä on niiden korkeampi hankintahinta. Varsinkin paljon käytettävissä valaisimissa hinta tulee yllättävän nopeasti takaisin pienentyneenä sähkönkulutuksena. Tästä loistavana esimerkkinä on meidän hämäräkytkimellä toimivat ulkovalot, jotka ovat päällä yön yli, joten palotunteja tulee paljon vuoden mittaan. Apeko oli asentanut niihin 35W halogeenit, jotka vaihdoimme 5W LED-lamppuihin. Vaikka yhdelle lampulle tuli hintaa noin 8€, niin paljon pienemmän sähkökulutuksen ansiosta lamppu maksaa itsensä takaisin karkean arvioni mukaan jo noin 8 kuukaudessa. Noita lamppuja meillä on ulkona yhteensä 22 kappaletta (2 per valaisin), joten halogeeneihin verrattuna säästö on lähes 300€ vuodessa.

Asunnon päivittäinen tehonkulutus, josta on pyritty
poistamaan ulkolämpötilan vaikutus.
Värit: punainen = ennen ulkovalojen lamppujen vaihtoa,
liila = puolet vaihdettu, sininen = kaikki vaihdettu.
Lamppujen vaihto näkyy selvästi ja muutokset
vastaa suunnilleen laskennallisia arvioita.
LED-lamppuja valitessa on syytä huomioida, että niitä on tarjolla eri värisävyisinä. Karkeasti jaoteltuna tarjolla on kolmea eri värilämpötilaa eli värisävyä. Suosituin on lämmin valkoinen (noin 2700 kelviniä), koska se on hyvin lähellä perinteistä hehkulamppua. Muut vaihtoehdot ovat kirkas valkoinen (noin 4000K) ja kylmä valkoinen (noin 6000K). Värisävyn valinta on mielipidekysymys, että mistä kukin tykkää, mutta me tykkäämme ehdottomasti kirkkaan valkoisesta ja sillä linjalla on menty sekä sisällä että ulkona. Kuitenkin on tärkeää muistaa pitäytyä valitussa sävyssä, sillä "väärä" värisävy erottuu ikävästi joukosta.

Ulkovalaistuksen ero halogeenien (2700K) ja kirkkaiden
LED-lamppujen (4000K) välillä.
Muiden valaistuksen kokonaiskulutuksista emme saaneet vastauksia, mutta meidän kokonaiskulutus (talo, talli + ulkovalot) on 490W eli vastaa noin 8 hehkulamppua (60W). LED-lamppuja ja -valaisimia meillä kuitenkin on yhteensä 68 kappaletta, joiden ansiosta meillä on itseasiassa hyvin valoisaa. Kahdeksalla hehkulampulla valoa ei saataisi edes talon joka huoneeseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti