keskiviikko 23. elokuuta 2017

"The Tuulikaappi"

Olen jo usempaan otteeseen blogissa maininnut meidän tuulikaapin, joka varsinkin minulle oli heti suunnittelun alkuvaiheesta lähtien yksi tärkeinpiä juttuja. Kun taloa suunnittelimme meillä oli kaksi lasta joista nuorimmainen käytti vielä vaunuja päivittäin. Nyt kun olemme asuneet kodissamme 1½ vuotta meillä on kolme lasta, joista nuorimmainen tulee käyttämään vaunuja vielä pari vuotta. Olemme asuneet kerrostalokodissa missä ei ollut edes tuulikaappia, rivitalossa missä oli iso tuulikaappi ja vaunut mahtuivat heittämällä, rivitalossa missä tullikaappi oli ahdas mutta vaunut mahtuivat juuri ja juuri sekä väliaikaisessa asunnossa, missä tuulikaappi oli ihan säälittävän pieni. 

Mikä tuulikaappi edes on? Wikipedia kertoo...

"Tuulikaappi on ensimmäinen tila huoneiston sisäänkäynnin jälkeen. Tilan tarkoitus on estää ilman virtaus suoraan ulko-ovesta. Tuulikaappi estää vetoa asunnossa ulko-ovea avattaessa. Se parantaa myös lämpötaloutta; lämmintä sisäilmaa virtaa ulos vähemmän ulko-ovea aukaistaessa.
Tuulikaappi on muuntunut ajan myötä verannasta, sisäänkäynnin edessä olevasta lämmittämättömästä etutilasta. Nykyrakentamisessa tuulikaapista usein luovutaan; ulko-ovien parantuneen eristekyvyn myötä ne ovat jääneet pitkälti tarpeettomiksi."

Seuraavaan hengenvetoon voitakoon todetta, että olen Wikipedian kanssa ihan samaa miltä, että ilman virtauksen vuoksi tuulikaappi on nykytaloissa ihan turha mutta kaikesta huolimatta mieheni kanssa suunnittelimme kotiimme 6,9 neliön tuulikaapin. Ollaankohan me ihan tärähtäneitä!

Halusimme tilan, mihin saadaan kaikki vaatteet, kengät ja laukut eli tila missä on ihan kaikki mitä ulos lähtemiseen tarvitaan ja myös että ne kaikki ovat siellä mutta eivät kuitenkaan ole näkyvillä. Myöskään en ole pätkän vertaa ihminen joka haluisi monta kertaa vuodessa vaihtaa kaappiin kauden mukaiset vaatteet vaan vaatteille piti saada paikka missä ne voivat olla ympäri vuoden. Toki lasten vaatteiden kanssa vaihtuvuutta tapahtuu, kun lapset kasvavat. Lisäksi halusimme paikan missä säilyttää vaunuja ilman että ne ovat kenenkään tiellä, niitä on helppo käyttää ja pieni vauva saa rauhallisen päiväunipaikan isoveljien meteleiltä.

Sievitalon Tunturikoivu 153, minkä perusteella pohjaa kotiimme aloimme suunnitella, ei ole ollenkaan tuulikaappia, mutta sen sijaan ulko-oven vieressä on 6 neliön kuraeteinen, joka mielestämme oli täysin turha ja aloimme muokkailla pohjaa mieleiseksemme. Kuraeteinen muuttui tuulikaapiksi, jota hieman suurennettiin ja lisättiin ulko-ovi.
Halusimme tuulikaappiin laattalattian, jotta se kestää kosteutta, kun varsinkin lasten kenkissä tulee talvisin ihan uskomaton määrä lunta sisälle. Lisäksi laatan alle laitettiin vielä vesieristys. Tuulikaappi on ainoa tila missä sisällä saa kulkea kengät jalassa ja lapset ovat sen tosi hienosti oppineet. Näin hiekka ja muut liat pysyvät siellä. Nyt laattalattiaa peittää vielä matto, mutta tulevaisuudesta siitäkin on tarkoitus päästä eroon. Valaistus toteutettiin katkaisijalla, joka on varustettu sekä liike että hämärätunnistimella, mikä on erittäin mukava arjen luxus, kun valot syttyvät automaattisesti päälle kun tulee ovesta sisään ja eivät kuitenkaan jää turhaan palamaan vaan sammuvat aina itsestään. Tuulikaappista on lisäksi kulku tekniseen tilaan, missä on harrastevälineiden säilytys.

Omega-Keittiöiden kautta tuulikaappiin tehtiin jo rakennusaikana iso peliovikaappi ja lisäksi asensimme itse vastakkaiselle seinällä kaksi Ikean Hemnes kenkälipastoa, joihin vaihdoimme enemmän meidän näköiset vetimet. Hemnesit kätkevät sisälleen valtavan määrän kenkiä ja pieniin ylälaatikoihin saa kivasti kaiken pikkusälän. Kenkäkaappien väliin laitoimme muutaman koukun, mihin esimerkiksi aina illalla laitan koululaisen ulkovaatteet odottamaan seuraavaa aamua varten. Naulakot toimivat myös vieraiden vaatesäilytykseen ja ovat sopivalla korkeudella myös lapsivieraille.

Heti ulko-oven vieressä on tila vaunujen säilytystä varten. Siihen mahtuu kepeästi kahdet Emmaljungan vaunut rinnakkain eikä likaisilla renkailla tarvitse rullailla yhtään pidemmälle. Vaunujen yläpuolla oli juuri passeli tila Ikean tauluhyllylle minkä alle asensimme rivin Gruntal-koukkuja. Näin sama tila on myös tarvittaessa hyödynnettävissä vaatteiden säilytykseen, jos vieraita tulee enemmän. Vaunut vain juhlien ajaksi lämpimään varastoon säilytykseen niin isommankin poppoon takit ja kengät mahtuvat naulakoihin.
Olemme olleet tosi tyytyväisiä tuulikaappiimme ja hetkeäkään emme ole katuneet että uhrasimme tilaan melkein 7 neliötä.  Joskus tulevaisuudessa kun vaunusäilytystä ei enää tarvita niin tilaa on helppo muuttaa helposti uusiin tarpeisiin sopivaksi.

Löydät meidät myös Facebookista ja tykkäämällä saat aina heti tiedon omalle seinällesi kun uusi blogiteksti on julkaistu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti